?> SCIENCE STANDARD SEVEN EXAMS SERIES
SCIENCE STANDARD SEVEN EXAMS SERIES

MINISTRY OF EDUCATION AND VOCATIONAL TRAINING

MID TERM EXAMINATION SEPT 2022

STANDARD SEVEN

SUBJECT: SCIENCE AND TECHNOLOGY TIME: 1:300 HRS

 

SECTION A: choose the correct answer among the alternative given and shade its letter to the OMR given

  1. Why it is advised to boil drinking water? A) To make it clean B) To make clear C) To make water safe D) To make water warm
  2. Why is Carbon dioxide important to plants A) Helps in formation of flowers B) Help in pollination C) Helps in respiration D) Help in fruit formation E) Help in Photosynthesis
  3. The gas responsible for adding fertility as Nitrate salts in soil is ___ a) Hydrogen ) Nitrogen C) Oxygen D) Carbon dioxide
  4. The Most important requirements for life are ___ A) Water, Food and air B) Vitamins, Water and air C) Protein, Carbohydrate and Minerals D) Water, Air and Fruits E) Air, Clothes and light
  5. In which class of lever is an axe placed? A) First class B) Second class C)Third Class D) Forth Class E) Fifth class
  6. The part of the tongue marked x detects taste sensation called ___

       C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031015491.jpg  A)Pain B) Salty C) Bitter D) Sweet E) Sour

  1. A bat have different characters of being birds or being animal. So scientifically you can classify bat in which group of Animals? A) Reptiles B) Mammals C) Birds D) Amphibian E) Owls
  2. The combination of following factors is necessary for the production of Carbohydrates in Plants A) Oxygen, Chlorophyll and water B) Carbon dioxide and water C) Carbon dioxide, Water and sunlight D) Chlorophyll, water and Sunlight E) Chlorophyll, Starch and sunlight
  3. Family Planning in Human being is so important. Which one is the best importance of family Planning?) It Help family to own a house and car B) It Increase the Number of Children in the family C) It helps families to achieve their goals of life D) It enables families to get essential requirement E) It gives happiness to family
  4. Suppose the work done by wind to move an empty tin though a distance of 200cm in its direction is 100J. Find the Force of the Wind? A) 0.5 N B) 25N C)50N D) 20,000N/J
  5. There are different methods for separating the mixture in Physical changes in such as shown picture below: Which Physical Changes are shown below: A)Decantation B) Winnowing C) Distillation D) Filtration E) Using Separating Funnel

        C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031015480.jpg

  1. There are different advise which were given to HIV/AIDS victims which one are not required to be given? A) To use drugs as instructed by experts B) To have lovers who have tested their blood C) To accept themselves D) To eat a balanced diet and examine his/ her health frequently
  2. There are many colour shown in the warning signs which one is the dominant colour in the warning signs? A) Yellow B) Red C) Green D) Blue E) White
  3. There are different meanings of AIDS, Which one is correct among the alternative given A) Absence of Body immunity  B) Loss of body immunity C) High body Immunity D) Deficience of body Immunity E) Availability of body immunity
  4. The warning sign have a lot of meaning in the environment the red colour shows that __ A) Danger B) Pass C) Wait D) Go
  5. After frog get fertilized its embryo is Called A) Nymph B) Locust Larva C) Maggot D) Tadpole E) Egg
  6. Many living organisms destroy our environment so which one is said to be the leading contributor of environment so which one is said to be the leading contributor of Environmental destruction? A) Trees B) A cow C) a Human being D) a Ostrich e) An Elephant
  7. A Cockroach has many stages in growth, which one is the second stage in its growth? A) Nymph B) Locust Larva
    C) Maggot D) Egg E) Cockroach
  8. Change 167 0___ A) 1000C B) 1200C C) 1500C D) 1080C E) 750C
  9. The Following are sources of electric energy production except: A) Waterfall B) Solar Energy C) Thunder D) Fuel
    E) Wind
  10. In which substances among the following does heat travel by conduction? A) Water and Iron B) Iron and Aluminium C) Aluminium and Vapour D) Air and Water E) Air and Iron
  11. A large portion of biogas is ___ A) Carbon dioxide B) Oxygen C) Nitrogen D) Methane E) Vapour
  12. Kimolo used 50 Newton to push a wall all the day without success, which event do you describe? A) Kimolo did work B) Kimolo used a lot of force C) Kimolo did not work D) Kimolo did useful work E) Kimolo used a small force
  13. If the incident angle is 600 what will be the reflected angle in a place mirror? A) 90B) 40C) 1200 D) 60E) 45 F) 300
  14. Study the figure 3 below then answer the question that follows: If the current flowing through the circuit is 5 amperes, What is the resistance of the circuit ( In Ohms)? 

 

 

 

                                                                  


 

  1. 100 B) 50 C) 10 D) 4 E) 0.4
  1. Which form of matter is the lightest? A) Liquid B) Ice C) Air D) Water E) Solid
  2. Study figure 4 below then answer the question which follows

C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031016020.jpg

The aim of the experiment in this figure is to find A) The Volume of the eureka can B) The amount of air in the eureka can C) The volume of the stone D) The surface area of the stone E) The perimeter of the stone

  1. The following are the types of search engines in the world which one is not? A) Google B) Mozilla Firefox C) Yahoo D) Bing E)Ask
  2. Hemoglobin is a compound found in blood in the A) White blood cells B) Red blood cells C) Blood Plasma D) Yellow bone marrow E) Body cells
  3. What kind of kind of food is a pregnant woman advised to eat? A) Protein B) Carbohydrate C) Iron and Mineral food D) Fat E) Vitamin 
  4. What is the name of the gas which supports combustions A) Oxygen B) Ozone C) Nitrogen D) Hydrogen
  5. The process of getting dissolved substances from the soil by plants is known as: A) Osmosis B) Sucking C) Diffusion D) Absorption E) Photosynthesis
  6. A chameleon usually changes its colour in order to A) Search for food B) Breath C) Reproduce D) Observes enemies E) Protect itself
  7. The Motor in the blender convert electrical energy into ___ A) Heat energy B) Mechanical energy C) light energy
    D) Potential Energy E) Chemical Energy
  8. Resident of Kairuki eat beans, Meat and rice. For better health, they need to add A) Fish B) Green Vegetables
    C) Chicken D) Bread E) Cow Peas

 

  1.            This symbol in Microsoft excel indicates A) Average B) Difference C) Autosum D) Take away  E) Mouse

 

  1. Calculate the velocity ration of the machine given that its efficiency is 40% and mechanical advantage of 2 A) 2 B) 5 C) 2.5 D) 5.2 E) 20
  2. Vari cella zoter is a virus which cause the disease called ______ A) Sore throat B) Chicken pox C) Measles
    D) Whooping Cough E) Tetanus
  3. Which one of the following Condition is not required by a germinating seed? A) Moisture B) Oxygen C) Water
    D) Suitable Temperature E) Sunlight
  4. The SI Unit of Density is ___ A) Glm3 B) Kg/m C) Kg/m3 D) glcm E) Kg/cm3

“SECTION B” In questions 41 – 45, write the correct answer in the space provided

  1. Why pregnant woman advised to test HIV/ AIDS?
  2. When gas that is breathed out (expired) is passed through lime water, the colour of the lime water turns ________
  3. Identify two insects which ander go incomplete metamorphosis
  1. _______________
  2. ________________
  1. Use the following diagram to find the value of X

  45.This sign is likely to find at_____________

 

             C:UsersNEVIJADesktopmekisspng-smoking-ban-sign-no-symbol-no-smoking-signs-5b1fd0715a9be5.9041592615288116333712.jpg                                                                                                          

 

 

Majibu

  1. C
  2. E
  3. B
  4. A
  5. C
  6. E
  7. B
  8. C
  9. D
  10. C
  11. D
  12. B
  13. A
  14. D
  15. A
  16. D
  17. C
  18. A
  19. E
  20. C
  21. B
  22. D
  23. C
  24. D
  25. D
  26. C
  27. C
  28. C
  29. B
  30. A
  31. A
  32. A
  33. E
  34. B
  35. B
  36. C
  37. B
  38. B
  39. E
  40. C
  41.  
  1. Kujua  afya yake    /to know her health
  2. Kumlinda mtoto dhidi ya  maambukizi  /to prevent ageinst HIV.
  1. Nyeupe /white
  2.   
  1. Mende/cockroach
  2. Panzi /grasshopper
  1. Gramu 350
  2. –vituo vya mafuta   /petrol filling station

-uwanja wa ndege  / air port

-shuleni    /school

- Hospitali  /hospital.

 

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 68

TERMINAL EXAMINATION JULY 2022

STANDARD SEVEN

SUBJECT: SCIENCE AND TECHNOLOGY TIME:1:300 HRS

 

SECTION A: choose the correct answer among the alternative given and shade its letter to the OMR given

  1. Why it is advised to boil drinking water? A) To make it clean B) To make clear C) To make water safe D) To make water warm
  2. Why is Carbon dioxide important to plants A) Helps in formation of flowers B) Help in pollination C) Helps in respiration D) Help in fruit formation E) Help in Photosynthesis
  3. The gas responsible for adding fertility as Nitrate salts in soil is ___ a) Hydrogen ) Nitrogen C) Oxygen D) Carbon dioxide
  4. The Most important requirements for life are ___ A) Water, Food and air B) Vitamins, Water and air C) Protein, Carbohydrate and Minerals D) Water, Air and Fruits E) Air, Clothes and light
  5. In which class of lever is an axe placed? A) First class B) Second class C)Third Class D) Forth Class E) Fifth class
  6. The part of the tongue marked x detects taste sensation called ___

       C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031015491.jpg  A)Pain B) Salty C) Bitter D) Sweet E) Sour

  1. A bat have different characters of being birds or being animal. So scientifically you can classify bat in which group of Animals? A) Reptiles B) Mammals C) Birds D) Amphibian E) Owls
  2. The combination of following factors is necessary for the production of Carbohydrates in Plants A) Oxygen, Chlorophyll and water B) Carbon dioxide and water C) Carbon dioxide, Water and sunlight D) Chlorophyll, water and Sunlight E) Chlorophyll, Starch and sunlight
  3. Family Planning in Human being is so important. Which one is the best importance of family Planning?) It Help family to own a house and car B) It Increase the Number of Children in the family C) It helps families to achieve their goals of life D) It enables families to get essential requirement E) It gives happiness to family
  4. Suppose the work done by wind to move an empty tin though a distance of 200cm in its direction is 100J. Find the Force of the Wind? A) 0.5 N B) 25N C)50N D) 20,000N/J
  5. There are different methods for separating the mixture in Physical changes in such as shown picture below: Which Physical Changes are shown below: A)Decantation B) Winnowing C) Distillation D) Filtration E) Using Separating Funnel

        C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031015480.jpg

  1. There are different advise which were given to HIV/AIDS victims which one are not required to be given? A) To use drugs as instructed by experts B) To have lovers who have tested their blood C) To accept themselves D) To eat a balanced diet and examine his/ her health frequently
  2. There are many colour shown in the warning signs which one is the dominant colour in the warning signs? A) Yellow B) Red C) Green D) Blue E) White
  3. There are different meanings of AIDS, Which one is correct among the alternative given A) Absence of Body immunity  B) Loss of body immunity C) High body Immunity D) Deficience of body Immunity E) Availability of body immunity
  4. The warning sign have a lot of meaning in the environment the red colour shows that __ A) Danger B) Pass C) Wait D) Go
  5. After frog get fertilized its embryo is Called A) Nymph B) Locust Larva C) Maggot D) Tadpole E) Egg
  6. Many living organisms destroy our environment so which one is said to be the leading contributor of environment so which one is said to be the leading contributor of Environmental destruction? A) Trees B) A cow C) a Human being D) a Ostrich e) An Elephant
  7. A Cockroach has many stages in growth, which one is the second stage in its growth? A) Nymph B) Locust Larva
    C) Maggot D) Egg E) Cockroach
  8. Change 167 0___ A) 1000C B) 1200C C) 1500C D) 1080C E) 750C
  9. The Following are sources of electric energy production except: A) Waterfall B) Solar Energy C) Thunder D) Fuel
    E) Wind
  10. In which substances among the following does heat travel by conduction? A) Water and Iron B) Iron and Aluminium C) Aluminium and Vapour D) Air and Water E) Air and Iron
  11. A large portion of biogas is ___ A) Carbon dioxide B) Oxygen C) Nitrogen D) Methane E) Vapour
  12. Kimolo used 50 Newton to push a wall all the day without success, which event do you describe? A) Kimolo did work B) Kimolo used a lot of force C) Kimolo did not work D) Kimolo did useful work E) Kimolo used a small force
  13. If the incident angle is 600 what will be the reflected angle in a place mirror? A) 90B) 40C) 1200 D) 60E) 45 F) 300
  14. Study the figure 3 below then answer the question that follows: If the current flowing through the circuit is 5 amperes, What is the resistance of the circuit ( In Ohms)? 

 

 

 

                                                                  


 

  1. 100 B) 50 C) 10 D) 4 E) 0.4
  1. Which form of matter is the lightest? A) Liquid B) Ice C) Air D) Water E) Solid
  2. Study figure 4 below then answer the question which follows

C:UsersNEVIJADesktopSKMBT_C22022031016020.jpg

The aim of the experiment in this figure is to find A) The Volume of the eureka can B) The amount of air in the eureka can C) The volume of the stone D) The surface area of the stone E) The perimeter of the stone

  1. The following are the types of search engines in the world which one is not? A) Google B) Mozilla Firefox C) Yahoo D) Bing E)Ask
  2. Hemoglobin is a compound found in blood in the A) White blood cells B) Red blood cells C) Blood Plasma D) Yellow bone marrow E) Body cells
  3. What kind of kind of food is a pregnant woman advised to eat? A) Protein B) Carbohydrate C) Iron and Mineral food D) Fat E) Vitamin 
  4. What is the name of the gas which supports combustions A) Oxygen B) Ozone C) Nitrogen D) Hydrogen
  5. The process of getting dissolved substances from the soil by plants is known as: A) Osmosis B) Sucking C) Diffusion D) Absorption E) Photosynthesis
  6. A chameleon usually changes its colour in order to A) Search for food B) Breath C) Reproduce D) Observes enemies E) Protect itself
  7. The Motor in the blender convert electrical energy into ___ A) Heat energy B) Mechanical energy C) light energy
    D) Potential Energy E) Chemical Energy
  8. Resident of Kairuki eat beans, Meat and rice. For better health, they need to add A) Fish B) Green Vegetables
    C) Chicken D) Bread E) Cow Peas

 

  1.            This symbol in Microsoft excel indicates A) Average B) Difference C) Autosum D) Take away  E) Mouse

 

  1. Calculate the velocity ration of the machine given that its efficiency is 40% and mechanical advantage of 2 A) 2 B) 5 C) 2.5 D) 5.2 E) 20
  2. Vari cella zoter is a virus which cause the disease called ______ A) Sore throat B) Chicken pox C) Measles
    D) Whooping Cough E) Tetanus
  3. Which one of the following Condition is not required by a germinating seed? A) Moisture B) Oxygen C) Water
    D) Suitable Temperature E) Sunlight
  4. The SI Unit of Density is ___ A) Glm3 B) Kg/m C) Kg/m3 D) glcm E) Kg/cm3

“SECTION B” In questions 41 – 45, write the correct answer in the space provided

  1. Why pregnant woman advised to test HIV/ AIDS?
  2. When gas that is breathed out (expired) is passed through lime water, the colour of the lime water turns ________
  3. Identify two insects which ander go incomplete metamorphosis
  1. _______________
  2. ________________
  1. Use the following diagram to find the value of X

  45.This sign is likely to find at_____________

 

             C:UsersNEVIJADesktopmekisspng-smoking-ban-sign-no-symbol-no-smoking-signs-5b1fd0715a9be5.9041592615288116333712.jpg                                                                                                          

 

 

Majibu

  1. C
  2. E
  3. B
  4. A
  5. C
  6. E
  7. B
  8. C
  9. D
  10. C
  11. D
  12. B
  13. A
  14. D
  15. A
  16. D
  17. C
  18. A
  19. E
  20. C
  21. B
  22. D
  23. C
  24. D
  25. D
  26. C
  27. C
  28. C
  29. B
  30. A
  31. A
  32. A
  33. E
  34. B
  35. B
  36. C
  37. B
  38. B
  39. E
  40. C
  41.  
  1. Kujua  afya yake    /to know her health
  2. Kumlinda mtoto dhidi ya  maambukizi  /to prevent ageinst HIV.
  1. Nyeupe /white
  2.   
  1. Mende/cockroach
  2. Panzi /grasshopper
  1. Gramu 350
  2. –vituo vya mafuta   /petrol filling station

-uwanja wa ndege  / air port

-shuleni    /school

- Hospitali  /hospitar.

 

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 62

PRESIDENT'S OFFICE 
REGIONAL ADMINISTRATION AND LOCAL GOVERNMENT 
MOCK   EXAMINATION 
STANDARD SEVEN

SCIENCE

TIME: 1:30 HRS                                                           

NAME_____________________________________SCHOOL_________________________

INSTRUCTIONS

  • THIS paper consists of 45 questions with sections A,B and C
  • Select the best alternative in question 1-40
  • For question 41-45 provide the best answer
  • Write full name on the blank space above together with the name of the school
  • Ensure your work is neat and legible.

Write the letter of the correct answer

  1.    is an example of an animal without backbone
    1. Snake b. lizard c. bat d. frog e. snail
  2. Meat, eggs, fish and milk are            foods
    1. Heat giving b. body building c. body defending d. energy giving e. vitamin
  3. The chemical formula of water is              
    1. 2HO b. H2O c. HO2 d. O2H e. 2OH
  4. One of the following arthropods is not an insect             
    1. Wasp b. flea c. cockroach d. mosquito e. spider
  5. Plants produce more oxygen              
    1. At night b. at dawn c. during dusk d. midday e. any time
  6. The life cycle of housefly follows the same pattern like those of           
    1. Butterfly and mosquito b. butterfly and grasshopper c. butterfly and locust

d. locust and mosquito e. grasshopper and locust

  1. Water mixed with salt and sugar is first aid given to the patient suffering from            
    1. Malaria and headache b. meningitis and typhoid c. tuberculosis and flu

d. HIV/AIDS and bilharzia e. diarrhoea and vomiting

  1. Red blood cells are produced by              
    1. Haemoglobin b. tissue c. red bone marrow d. plasma   e. vegetables
  2. The gamete x and y are both produced by             
    1. Ovary b. pituitary c. pancreas d. testes e. thyroid
  3. Which blood cells help in the clotting of blood after a person get an injury?
    1. Erythrocytes b. thrombocytes c. leucocytes d. plasma  e. salt
  4. Which of the following diseases are hereditary?
    1. Measles and asthma b. sickle cells and albinism c. diabetes and elephantiasis

d. small pox and sickle cell e. albinism and rickets

  1. Y + O2 + water = rust. The letter Y stands for            
    1. Copper b. zinc c. carbon d. iron e. aluminium
  2. Gaseous exchange in the human beings takes place in the        
    1. Blood b. trachea c. alveoli walls d. bronchioles e. lungs
  3. The type of soil that does not drain water easily is good for cultivation of
    1. Maize b. rice c. cassava d. millet e. potatoes
  4. The deficiency of vitamin D in the body can cause            
    1. Scurvy b. bacteria c. pellagra d. rickets e. kwashiorkor
  5. Which of the following blood vessels take blood to the heart?
    1. Vena cava b. aorta c. veins d. capillaries e. artery
  6. John squeezed a lemon and poured its juice a blue litmus paper, what happened to the litmus paper?
    1. The colour didn’t change
    2. The colour changed to yellow
    3. The colour changed to red
    4. The colour changed to black
    5. The litmus paper melted
  7. Find the value of m in the following diagram


  1. 6 kg b. 72 kg c. 54 kg d. 24 kg e. 36 kg
  1. The human body temperature is 370C, this is equivalent to how much degrees of Fahrenheit?

a.   48.4 b. 66.6 c. 87.8 d. 98.6 e. 100

  1. The SI unit of electric current is
    1. Ohm b. ampere c. joules d. newton e. volts
  2. Which of the following organs is not responsible in excreting waste products?
    1. Lungs b. kidney c. skin d. heart e. liver
  3. One of the following matters exist in three different states of matter
    1. Candle b. water c. iron d. acid e. sugar
  4. A symbol for iron is
    1. Cu b. Cl c. Fe d. K e. Al
  5.    is a normal female sex gamete
    1. Xy b. xx c. yx d. ux e. xm
  6. A person with short sightedness disease (disorder) deserves
    1. Convex lens b. concave lens c. plane lens d. microscope e. spectacles
  7. Which among the following diseases is transmitted through air?
    1. HIV b. measles c. headache d. dysentery e. typhoid
  8. The group of living organisms living in both water and land is called
    1. Arthropods b. amphibians c. reptiles d. mammals e. insects
  9.    shows seven colours of light
    1. Prism b. films c. shutter d. mirror e. rainbow
  10. Heat from the sun reaches human body through             
    1. Convection b. conduction c. humidity d. light e. radiation
  11. During pregnancy embryo receives food and air from mother through
    1. Uterus b. placenta c. fallopian tube d. ovary e. urethra
  12. Retina in human eye is equivalent to             in camera
    1. Film b. pupil c. lens d. flash e. shutter
  13. The necessary conditions for seed germination are water, air and              
    1. Fertilizer (manure) b. soil c. light d. temperature e. rainfall
  14. Low level of insulin in the body causes            
    1. Blood system b. sickle cell c. HIV d. poliomyelitis e. diabetes mellitus
  15. Which gland in human body is responsible in increasing and decreasing rate of breathing process
    1. Pituitary b. parathyroid c. thyroid d. adrenalin e. pancreas
  16. One among the following plants shows self-fertilization            
    1. Sugar cane b. cashew nuts c. maize d. banana tree e. potatoes
  17. One of the following symbols indicates a bulb            


  1. Among the following gases which is not necessary during photosynthesis?
    1. CO2  b. sunlight c. chlorophyll d. O2 e. mercury
  2. In a scientific experiment, intelligent guess is             
    1. Inquisition b. experiment c. conclusion d. hypothesis e. collection of data
  3. The following are the necessary conditions for the growth of living organisms except
    1. Food b. water c. shelter d. air e. a and b are correct
  4. The following diagram illustrates that light             


  1. Reflected in water b. penetrates in water c. bends when moving from one media to another d. bends when moving in water e. passes through glass
  1. What will happen when “N” pole and “S” of a magnet will be brought together?
  2. The part for food storage in a seed is shown by number              


 

 

  1.    is responsible to collect sound waves in ear
  2. Which part of the flower in the diagram below does not help in pollination of a maize plant?


  1. The importance of vaccination to human beings is to             

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 53

UNITED REPUBLIC OF TANZANIA

PRESIDENT’ S OFFICE

REGIONAL ADMINISTRATIONS AND LOCAL GOVERNMENT

MID TERM I EXAMINATIONS

SCIENCE AND TECHNOLOGY

STANDARD SEVEN

Time 1:30 Hours

Pupil’s Name............................................................

Instructions

  1. This paper consists of section A and B with total of forty-five questions
  2. Answer all questions in each section
  3. For questions 1-40 put your choice in the box provided
  4. For question 41-45 write your answer by filling the spaces provided
  5. All communication devices and any unauthorized materials are not allowed in the examination room

SECTION A (40 MARKS)

Choose the correct answer and shade its corresponding letter in the special answer sheet (OMR) provided 

1.The natural and the best food for new born child is ………..

(A)cow’s milk (B)nutritious milk (C)Mother’s milk (D)porridge (E)artificial milk 

2.James got a cut injury on his leg but unfortunately the bleeding prolongs for a long time without get to clot. What do you think is lacking in James blood which lead to the continuously bleeding?

(A)blood plasma (B)white blood cells (C)blood platelets (D)red blood cell €red pigments

3.Which software is used to protect, detect and prevent the virus in computer?

(A)Loop antenna (B)tool box (C)bar (D)antivirus (E)detector 

4.Jane entered her room and found her husband has fallen, due to an electric shock. Jane will help her husband by ……. (A)breathing in him a fresh air (B)give him clean drinking water (C)giving him milk (D)giving him shower (E)shaking him strongly

5.The part of the flower that attracts insects to come and help in pollination is ……..

(A)petal (B)stigma (C)sepal (D)stalk (E)pistil

6.If you observe a person who cut tree at a distance you will see the act of cutting before the sound of cutting. This is because………

(A)an axes is blunt (B)light travels more slowly than sound (C)sound travels more slowly than light

(D)the one who cuts the tree does so lazily (E)the job of cutting a tree is difficult

7. Mrs.Johari used a force of 10N to lift a load for height of 5metres. How much work did Mrs Johari do?

(A)100joules (B)20 Newton’s (C)50 joules (D)10 kilograms

8.Which part of human eye allows light to enter into eye? (A)retina (B)eyelids (C)lens (D)iris (E)pupils

9.Ashura has got twins who do not resemble. What happened in the womb?

(A)two oval were fertilizer by different male gametes (B) the fertilized oval got divided into two

(C)two oval were fertilized by one male gamete (D)two oval were fertilized by one male gamete

(E)three oval were fertilized by different male gametes 

10.Which one among the following organism is contribute greatly on environmental degradation?

(A)tree (B)cattle (C)crow (D)man (E)elephants 

11.Which of the following searches would find information on computer games?

(A)Computer games (B)game pads (C)Computer and games (D)games maker (E)computer CPU

12.In the human body there is 75% of ………… (A)fats (B)bone (C)water (D)blood (E)skin

13.Which part of digestive system is concerned with absorptions of water?

(A)larger intestine (B)pancreas (C)stomach (D)mouth (E)small intestine

14.Excessive carbon dioxide causes air pollution. Which is the appropriate way of removing it from the environment? (A)building more porous dams (B) keeping more animals (C) planting more trees (D)constructing high buildings (E)introduce more schools.

15.Animals which live both in water and on land are called

(A)reptiles (B)mammals (C)amphibians (D)fish (E)hippopotamus 

16.The part of a plant cell that contain the green pigment involved in making plant food is known as 

(A)photosynthesis (B)chlorophyll (C)tissue (D)nucleus (E)cell wall

17.Both a mango tree and a monkey can respire, loco mote, sense and move. Categorically, these things are grouped as (A)mankind (B)living things (C)movers (D)locomotion (E)items

18.Grade 7 pupils were taught about sustainable energy sources or alternative energy. They were told that these sources have little or no harmful effects on the environment and are renewable. Which of the following energy sources was not part of the lesson?

(A)sunlight (B)wind (C)petroleum (D)waterfalls (E)biogas

19.Calculate the amount of current flowing through a wire of resistance 20Ω, if the voltage is 4v.

(A)0.2A (B)0.5A (C)5A (D)2A (E)80A

20. Kidawa wanted to make ice cubes. She put some water in the freezer. After some 10 minutes, ice cubes had not been made. What could be reason for failure to have ice cubes in 10 minutes?

(A)The freezer freezes fast things first. Times for water cubes weren’t ready

(B)The freezer was just stubborn. (C)water used could have been contaminated 

(D)water temperature had not yet reached 0°C

(E)water temperature had not yet reached 100°C

21.Mbuni kept two ripe avocadoes in the basket. After three days, she found all avocadoes rotten. Which of the following changes in matter occurred to the avocadoes?

(A)normal change (B)physical change (C)chemical change (D)biological change €growth

22.Which computer program is used to protect a computer against harmful programmers? (A)growth (B)antivirus (C)Uninterruptible power supply (D)surge protector (E)wide area Network

23.Standard four pupils were asked to name examples of levers available in their environment. Which levers named among of the following represent only first-class lever?

(A)seesaw, wheelbarrow, broom (B)crowbar, seesaw, pair of scissors 

(C)hook, bottle opener, pair of scissors (D)broom, hook spade (E)spade, tongs, fishing rod

24.A child touched a hot frying pan and was seen crying thereafter since he was burnt. How did the child get burnt? (A)through radiation of heat (B)through light rays from the pan (C) through conduction of heat (D) through the process of convection (E)through heat cooling 

25.Which one is not a health principle among the following? (A)regular medical checkup (B)eating plenty of proteins (C) doing physical exercise (D) using safe and clean water (E)resting and sleeping 

26.Chausiku is in her form six vacation. Of recent, she experiences nausea, urinates frequently and her breasts have increased in size. Moreover, her menstruation stopped. What could have happened to Chausiku?              (A) second stage puberty (B) cancer disease (C) has urinary infections (D) could be pregnant (E) uses poor family planning methods

27.Depressed man, has a reduced thinking capacity and makes decisions quickly. Moreover, the same man has a general weakness of muscles and bones. What’s wrong with this man?

  1. He probably eats too much fats and oil foods
  2. He probably oversleeps yet he does manual work
  3. He could be using his body a lot during physical exercises
  4. It could be that he doesn’t do physical exercises at all
  5. His body systems, brain and muscles are not communicating.

28.Masumbuko improves his body immunity through using antiretroviral drugs and a balanced diet. How did he know that he is living with human immunodeficiency Virus

(A)loss of body weight (B)he had fever (C)abused drugs for a long time

(D)had unprotected sexual intercourse (E)he tested positive

29.People selling seedlings and flowers in Tanzania mostly use plastic water bottles, paint cans and other similar wastes. How do these people contribute to waste management?

(A)by selling their products (B)by recycling wastes (C)by reusing wastes (D)by employing others (E)by growing flowers

30.What is the advantage of measuring things using standard measuring tools among the following especially if different people measure the same thing? Results do not change (A)results do not change (B) it uses simple tools like jugs (C) no accuracy (D)any tool can do it (E) no skill is required

31.A child dropped some items in the first aid box which were not supposed to be part of this box. Abdul’s aunt told him to check the box and remove those items. Which items did Abdul remove among the following;

(A)pairs of scissors (B)rolls of cotton (C)pain killers (D)bottles of spirit (E)stapling pins

32.Epidemic diseases are communicable diseases that can spread rapidly and affect many people in a short time. These diseases include the following except 

(A)dengue fever (B)meningitis (C)Ebola (D)covid 19 (E)Tetanus

33.Electricity is so important but it should be utilized carefully. Devices used to protect our electric devices, circuits and buildings include the following except

(A)a fuse (B)earth wire (C)circuit breaker (D)ohmmeter (E)stabilizers

34.Which of the following is a use of water in its solid state?

(A)generating energy (B)domestic purposes (C) preparing food (D) making juice (E)preventing meat

35.What causes an object to move in a certain direction after a push or pull?

(A)weight (B)force (C)up thrust (D)gravitational (E)friction

36.The following five units were listed by a standard 6 pupil to show her father what she knows in science and technology. Which of them represents acceleration due to gravity? 

(A)g/cm3 (B)m/sec2 (C)joules (D)newton (E)kg

37.How are plasmodium parasites carried from one person to another?

  1. When many mosquitoes bite a person
  2. When culex mosquitoes bite human beings
  3. When human beings live with animals in the same house.
  4. When female anopheles mosquitoes bite person
  5. When tsetse flies bite human beings

38.My uncle’s blood was screened tasted and found that was infected with HIV which type of blood my uncle is required to mostly get? (A)maize and protein (B)fruits and vegetables (C)balance diet (D)vegetables and maize (E)mangoes and cassava 

39.Which is the smallest blood vessel in the blood circulatory system?

(A)arteries (B)vessels (C)veins (D)capillaries (E)aorta

40.The change of state of matter which involve the formation of vapour scientifically known as 

(A)sublimation (B)evaporation (C)deposition (D)condensation (E)transpiration 

 

SECTION B (10 Marks)

For questions 41 – 45, write your answer in the space provided in the special form (OMR) by using a blue or black ink pen.

41.When giving first aid to person burnt by hot liquids like tea or water, you need to cool the burn with clean cool water for about thirty minutes. What is the importance of this action?

42.Government workers around the capital city, need a computer connection which enable them ease their work. Which type of computer connection will you recommend them to use?

43.What is the best way of removing dust effect of sweating from our bodies? 

44.A doctor told Alex to stop eating too fast. He was also told to eat small amount of meals at regular intervals, and if possible, reduce the intake of beans and cold sweet potatoes. Which digestive problem did Alex have?

45.Health specialist insists that people should frequently perform exercises. Why is it important to adhere to this advice?  

1

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 47

PRESIDENT’S OFFICE

REGIONAL ADMINISTRATION AND LOCAL GOVERNMENT

SERIES   EXAMINATION

STANDARD VII – MAY 2021

SCIENCE

TIME: 1:30 HOURS 

INSTRUCTIONS 

1. This paper consists of 45 questions in section A, B, C, D and E 

2. Answer all questions 

3. Read all given instructions in the special answer sheet (OMR) and fill in all the needed information 

4. Write your name and examination number correctly on your answer sheet provided 

5. Use HB pencil for question 1 – 40 and blue or black pen for question 41 – 45 

6. Cellular phones and other printed materials are not allowed in the examination room

 

SECTION A: MULTIPLE CHOICES

Choose the correct answer by writing its letter on answer sheet provided.

  1.         A part of a flower which receives pollens is called __________________________

A. Style 

B. Stigma 

C. Stamen 

D. Ovary 

E. Filament

  1.         A form of static electricity produced when two clouds of different charges collide is known as  

A. Lightening 

B. Thunder 

C. Generator 

D. Atomic 

E. Rectifier

  1.         Convert 1220F into 0C. 

A. 500C 

B. 600C 

C. 700C 

D. 400C 

E. 550c

  1.         The following are chemical changes EXCEPT. 
    A. Evaporating of water 

B. Cording of milk 

C. Burning of paper 

D. Rusting of iron 

E. Decaying of matter

  1.         In the following structure of a neurone part labeled B shows. 

A. Axon 

B. Nucleus 

C. Cytoplasm 

D. Dendrite 

E. Cell

6. The inner walls of a thermos flask are…………in colour to prevent heat loss.

A. Copper 

B. Gold 

C. Yellow 

D. Silver 

E. Cell 

7. The main function of the white blood cells is to  
A. Manufacturing blood 

B. Protect the body against diseases

C. Help blood clothing 

D. Give the blood its red colour 

E. To transport oxygen

8. The outcome of union between a male gamete X and female gamete Y is 

A. Fraternal twins 

B. Baby girl 

C. Baby boy 

D. Identical twins 

E. Siamese

9. Which among the following lists shows characteristics of living things? 

A. Dying, seeing and feeding 

B. Dying, reproducing and changing colour 
C. Respiring, sensing and hearing 

D. Breathing, reproducing and walking

E. Moving, respiring and reproducing

10. In order to maintain of our bodies we are advised to ______________________

  1.        Do physical exercise, eating balanced diet and resting
  2.        Oversleep, eating balanced diet and playing
  3.        Avoid manual work, eating balanced diet and sleeping
  4.        Do physical exercise and participate in sports
  5.        Eat well and do physical exercise all the time.

11. A tube that takes urine from the kidney to the urinary bladder is called __ 

A. Urethra 

B. Ureta 

C. Uterus 

D. Urine 

E. Fallopian tube

12. The bacteria that cause trachoma attacks the inner part of the eye and the part called  

A. Pupil 

B. Skin 

C. Conjunction 

D. Retina 

E. Iris

13. The following are the symptoms of (COVID 19) EXCEPT 
A. Headache, fever, flu, breathing difficulties 

B. Fever, headache, chest pain

C. Fatigue, flue and headache 

D. Coughing, flu and fatigue 
E. Sweating, coughing and flu

14. Myopia is a problem that can be corrected by using with_____________lens. 

A. Flat 

B. Concave 

C. Carved 

D. Convex 

E. spherical

15. All visible things __________light. 

A. Reflect 

B. Omit 

C. Absorb 

D. Bend 

E. Pass

  1.     We can measure a temperature of a body using  __________________________

A. Barometer 

B. Thermometer 

C. Hygrometer 

D. Ammeter 

E. Ohmmeter

  1.     Animals that feed on flesh are known as _______________________________

A. Carnivores 

B. Herbivores 

C. Omnivores 

D. Prey 

E. Reptiles

  1.     A device used to observe germs in the laboratory is known as_________________

A. Binocular 

B. Film 

C. Microscope D. Barometer 

E. Thermometer

  1.     The male part of a flower consist of __________________________________[ ]

A. Stigma and anther 

B. Anther and filament 

C. Style and filament

D. Ovary and style 

E. Stalk and ovary

  1.     Blood uses __ to clot in order to prevent blood loss when a person is injured
    A. Plasma 

B. Red blood cells 

C. White blood cells 

D. Fibrinogen 

E. Oxygen

  1.     A poisonous gas found in a burning charcoal is called  ______________________

A. CO2 

B. CO 

C. O2 

D. H2

E. N2

  1.     Oestrogen hormone is manufactured by ________________________________

A. Ovary 

B. Testes 

C. Urethra 

D. Vagina E. Urinary bladder

  1.     A gas taken out by pants as a waste product during photosynthesis is called 
    A. Hydrogen 

B. Carbon dioxide 

C. Cabornmonoxide 

D. Nitrogen 

E. Oxygen

  1.     All arteries carry oxygenated blood EXCEPT. 

A. Aorta 

B. Hepatic artery 

C. Vena cava 

D. Pulmonary 

E. Renal artery

  1.     An electric device that converts direct current (DC) into alternating current (AC) is called  

A. Medulla 

B. Rectifier 

C. Amplifier 

D. Voltmeter

E. Inveter

  1.     A force that enables human to walk without sliding is called  _________________

A. Friction

B. Attraction 

C. Temperature

D. Chemical 

E. Repulsion

  1.     In human digestive system , the hydrochloric acid can be found in the part called __ 

A. Liver 

B. Intestine

C. Gastric juice 

D. Stomach 

E. Kidney  

  1.     One of the following is NOT among the characteristics of carbon dioxide. 

A. Doesn’t have a fixed shape 

B. It is heavier than air 

C. Colorless

D. Doesn’t react with litmus 

E. All are correct

  1.     Whale and dolphins are some of___________that live in the ocean. 

A. Reptiles 

B. Mammals 

C. Fish 

D. Cattles 

E. Amphibians

  1.     An effort of 30kg was used to raise a load weighing 120kg. the mechanical advantage was  

A. 3 Joules 

B. 4 Joules 

C. 4              D. 5 kg 

E. 3

  1.     Which among the following lists shows a balanced diet? 

A  Rice, beans, ugali 

B. Cassava, Potatoes, ugali 

C. Rice, meat and beans 
D. Ugali, meat and fruits 

E. Vegetables, meat and spinach

  1.     Mr. Taluma is a short sighted person. We can help him by giving him spectacles with _____lens. 

A. Convex 

B. Flat 

C. Concave 

D. spherical 

E. Round

  1.     Farid carried a load weighing 35kg and stood with it on a road whose distance is 8km. calculate his work done.              

A. 100 Joules 

B. 280 Joules 

C. 2800 Joules 

D. 0 Joules 

E. 31

34. What does the symbol below represent in electricity?

A. Ammeter 

B. Bulb 

C. Direct current 

D. Transformer 

E. Ohmmeter

35. Calculate the current flowing through the circuit below. 

A. 0.75A 

B. 4.5 A 

C. 0.25A 

D. 7.5 A 

E. 2A

  1. When blood reaches the lungs it gains______________gas. 

A. Oxygen 

B. Carbon dioxide 

C. Hydrogen 

D. Nitrogen 

E. Helium

  1. The following are advantages of using internet EXCEPT. 

A. Advertisement 

B. Employment 

C. Communication 

D. Entertainment 
E. Cyber crime

  1. Part of radio which receives sound waves is known as _____________________

A. Turner 

B. Speaker 

C. Radio 

D. Antenna 

E. Meter band

  1. After fertilization the young one of a frog is known as _____________________

A. Larva 

B. Tadpole 

C. Pupa 

D. Egg 

E. Adult

  1. The poisonous substance found in cigarette which affects human lungs is called ___

 A. Caffeine 

B. Alcohol 

C. Nicotine 

D. Chlorine 

E. Methane 

SECTION B: SHORT ANSWERS QUESTIONS

  1. Culex mosquito is known is known for spreading a disease called
  2. Find the value of x in the following diagram.
  3. IRON + Y + WATER = RUST, Letter Y stands for________
  4. What is the value of angle Y from the diagram bellow?

  1. A ray marked B in a diagram above is called

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 33

OFISI YA RAIS WIZARA YA ELIMU, TAWALA ZA MIKOA NA SERIKALI ZA MITAA

MITIHANI YA KUJIPIMA MSINGI

MTIHANI WA NUSU MUHULA WA KWANZA -MACHI 2021

SAYANSI NA TECHNOLOGIA – DARASA LA SABA

FOMATI MPYA

MUDA1:30 MASAA       MACHI 2021

JINA …………………………...SHULE ………………………...

MAELEZO

  1. Mtihani huu una sehemu Mbili A na B na jumla ya maswali matano
  2. Sehemu ya A ina alama 40 na sehemu B ina alama 10
  3. Jibu maswali yote kulingana na maelezo ya kila swali
  4. Mtihani wote una alama 50

Chagua herufi ya jibu sahihi.

1. Ipi kati ya hizi sio sehemu ya hewa

  1. Oksijeni
  2. Hydrogeni
  3. Agoni
  4. Nitrojeni.

2. Ukuaji wa viumbe hai unahusu uongezekaji wa yafuatayo isiopokuwa;

  1. Kimo
  2. Uzani
  3. Unene
  4. Umbo la seli

3. Kipi sio mahitaji muhimu ya ukuaji wa mimea 

  1. Gesi ya kabonidayoksaidi
  2. Maji
  3. Gesi ya Nitrojeni
  4. Mwanga na joto

4. Kazi ya umbijani ni:-

  1. Kutengeneza chakula
  2. Kunasa nishati ya jua
  3. Kuchanganya maji na nishati ya jua
  4. Kupatia mmea rangi ya kujani

5. Kitendo cha mimea kusanisi chakula kwa kutumia nishati ya mwanga wa jua huitwa

  1. Usanisi
  2. Fotosinthesis
  3. Usanisuru
  4. Upumuaji.

6.  Kinachosababisha sauti kutokea ni__________

  1. mawimbi
  2. kelele
  3.  mitetemo
  4.  kuongea
  5.  koromeo

7. Sehemu kubwa ya mwili wa binadamu ni__________

  1. Misuli
  2.  mifupa
  3.  damu
  4.  homoni
  5.  maji

8.  Lipi kati ya haya si badiliko la kikemikali __________

  1. Kuvutika kwa mpira
  2.  kupata kutu kwa chuma
  3.  kuchacha kwa maziwa
  4.  kuni kuwa mkaa.
  5.  kuungua kwa karatasi

9. Ugonjwa upi kati ya magonjwa haya hauenezwi kwa ngono_________

  1. Ukimwi 
  2.  kisonono
  3.  kuhara
  4.  gono
  5.  kaswende

10. Kama mmea hupumua kwa kutumia stomata zilizomo kwenye majani je binadamu hupumua kwa kutumia nini?

  1. Pua
  2.  mdomo
  3.  mapafu
  4.  koromeo
  5.  yote sawa

11. Sumu kali inayopatikana kwenye moshi wa sigara huitwa_________

  1. Nikotini
  2.  opiamu
  3.  kodeini
  4.  marijuana
  5.  kokeini

12. Kichocho ni ugonjwa unaoshambulia sehemu gani ya mwili wa binadamu?

  1. Ini
  2.  figo
  3.  kibofu
  4.  mapafu
  5.  moyo

13. Ili mmea ustawi unahitaji maji, hewa na _________

  1. Mwanga
  2.  joto
  3.  udongo
  4.  mbolea
  5.  upepo

14. Damu kutoka kwenye moyo kwenda sehemu mbalimbali za mwili huwa ina _________

  1. Kabonidayoksaidi
  2.  mvuke mwingi
  3.  oksijeni nyingi
  4.  maji ya kutosha
  5.  naitrojeni

15. Mmea hujitengenezea chakula  kwenye ___________

  1. Shina
  2.  chanikiwiti
  3.  tawi
  4.  mizizi
  5.  jani

16. Katika udongo kuna viumbe hai pamoja na _______

  1. Sayansi
  2.  mwezi
  3.  hewa
  4.  watu
  5.  wadudu

17. Usafirishaji wa chakula mwilini hufanywa na;

  1. Moyo
  2. Mapavu
  3. Damu
  4. Neva
  5. Misuli.

18. Tazama kwa makini kielelezo namba 2 kisha jibu maswali yanayofuata:

Alama Y inawakilisha sehemu iitwayo:

  1.  petali
  2.  filamenti
  3.           chavulio
  4.           pistili
  5.  Ovari

19. Umeme ni mtiririko wa __________

  1. Mwanga
  2.  protini
  3.  elektroni
  4.  nyutroni
  5.  yote sawa.

20. Mionzi  ya jua hutufikia kwa njia ya _________

  1. Msafara
  2.  mpitisho
  3.  mnururisho
  4.  yote sawa
  5.  hakuna jibu

21. Nini kitatokea iwapo idadi ya wanyama wanaokula nyama katika eneo ni kubwa kulikc idadi ya wanaokula majani?

  1. Majani yatapungua
  2. Majani yatabakia kama yalivyokuwa awali
  3. Majani yatanyauka
  4. Majani yataongezeka
  5. Majani yataliwa

22. Wanyama wanaokula nyama tu huitwa_________

  1. Omnivorous
  2.  habivorous
  3.  samba
  4.  chui
  5.  carnivorous

23. Kuota ndoto nyevu na kupata hedhi ni dalili za __________

  1. Kuzaa
  2.  kuelekea utu uzima
  3.  kuumwa
  4.  yote sawa
  5.  hakuna jibu

24, . …………..hutaga mayai majini hata kama yeye huishi nchi kavu

  1. Kobe
  2. Kasa
  3. Chura
  4. Mamba
  5. Nyangumi

25. …………………huishi majini lakini hutaga mayai yake nchi kavu

  1. Papa
  2. Kobe
  3. Mjusi
  4. Kasa
  5. Mamba

26.……………ni mammalian lakini hana tezi za jasho

  1. Popo
  2. Nyangumi
  3. Mbwa
  4. Panya
  5. Sungura

27. . ………………hunatoa mbegu lakini hautoi maua

  1. Mchungwa
  2. Mvinje
  3. Mhindi
  4. Mwembe
  5. Mpera

28. Kiwango cha maji kinachopotezwa na mmea huathiriwa na hali za hewa zifuatazo...

  1.  joto na unyevu     
  2.  unyevu na mwanga
  3. upepo na mwanga wa jua               
  4.  mawingu na upepo
  5. unyevu na upepo

29. Kukosekana kwa chanikiwiti katika mmea huweza kusababisha:

  1. mmea kukosa madini joto
  2. mmea kushindwa kusanisi chakula
  3. majani ya mmea kukauka 
  4. majani ya mmea kuwa njano
  5. maj ani ya mmea kupukutika.

30. Tendo Ia mimea kusafirisha maji kutoka kwenye mizizi hadi kwenye majani huitwa:

  1. osmosis 
  2. difyusheni 
  3. msukumo
  4. mgandamizo 
  5. mjongeo

31. Ni Vipi kati ya viumbe hai vifuatavyo hujitengenezea chakula chao kwa kutumia klorofili?

  1. Wadudu
  2. Mimea 
  3. Wanyama 
  4. Virusi 
  5. Ndege

32. Tafuta ukubwa wapembe  Y  katika mchoro huu.

 (a) 900  (b) 350(c) 550(d) 800(e) 600

33. Alama ifuatayo katika sakiti yak umeme inawakilisha nini?

A mita .

B Glopu 

C.Swichi 

D.betri 

E.Ukinzani

34. Lipi ni badiliko la kiumbo?

  1. Kuchacha kwa maziwa
  2. Kuunguza karatasi
  3. Maji kuwa mvuke
  4. Pambano kati ya tindikali na nyongo 
  5. Mimea kuoza

35. Kimeng’enya kinachobadili mafuta (fati) kuwa aside fati au glycerol huitwa _________

  1. Anylopsim
  2.  ptyalin
  3.  lipase
  4.  erepsin
  5.  fototropism

36. Ipi kati ya yafuatayo hutumika kutabiri kuhusu tatizo katika uchunguzi wa kisayansi?

  1. kukusanya data
  2. dhanio
  3. kuchambua data
  4. hitimisho 
  5. kutoa maoni.

37. Kitendo cha mmea kujipatia chakula chake na namna inavyokitumia huitwa ______

  1. Usanisi nuru
  2.  osmosisi
  3.  nutrition
  4.  fotosinthesis
  5.  fototropism

38. Ni ubongo wa mnyama yupi kati ya wafuatao umeundwa kiutaalamu zaidi kuliko wengine?

  1. Binadamu
  2. Farasi
  3. Sungura 
  4. Sokwe
  5. Nyani

39. Ni kipi kati ya vifuatavyo husababisha upungufu wa damu katika mwili wa binadamu?

  1. Ukosefu wa vitamini B
  2. Ukosefu wa ayani C. 
  3. Ukosefu wa kalsiamu 
  4. Ukosefu wa protini 
  5. Ukosefu wa fosfeti.

40. Ni katika nyenzo daraja gani ambapo jitihada huwa katikati _______

  1. La kwanza
  2. ) la tatu
  3.  hakuna jibu
  4.  yote sawa
  5.  la pili

SEHEMU B

Jibu maswali yafuatayo (41-45) Kutokana na picha uliopewa

41.Taja kazi ya sehemu ya mimea iliyoonyeshwa hapo juu

42. Ni sehemu gani kati ya zilizoonyeshwa hutoa mbegu za kike?

43.Onyesha sehemu ambapo ushavushaji hutokea?

44.Katika ya sehemu zilizoonyeshwa, ni ipi hubadilika na kuwa tunda baada ya uchavushaji

45. Eleza kwa ufupi jinsi uchavushaji hutokea katika ua kama hili.

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 23


        

 

 

 

THE PRESIDENT’S OFFICE

MINISTRY OF EDUCATION, LOCAL ADMINISTRATION AND LOCAL GOVERNMENT

SCIENCE- AUGUST-SEPTEMBER

STD SEVEN 

TIME: 1.30 HRS                                                                                           2020

NAME:_______________________________________CLASS:___________

PUPIL'S NAME____________________________________________ 

SCHOOL NAME___________________________________________ 

REGION_______________________________________________________ 

DISTRICT________________________________________________ 

 

INSTRUCTIONS:

  1. Fill in the prime personal information in the first part of your answer sheet
  2. This paper consists of 45 questions with section A and B in four printed pages
  3. Answer all questions as per instructions in each section
  4. Observe neatness in your workings                        
  5. Shade the correct answer on the OMR answer sheet given for no. 1 to no. 40
  6. For no. 41 to 45 write the answers in the separate answer sheet given

 

1.  A person performing heavy duty should eat food rich in

     a. proteins                 b. fats                   c. carbohydrates   d. vitamins            e. iron

2. The main aim of carrying out a scientific investigation is to

     a. collect data            b. solve problems          c. entertainment     d. exercise  e. explain data

3. The sheet of muscles that helps in breathing are known as

     a. diaphragm             b. cytoplasm        c. trachea              d. cell membrane  e. cardiac

4. Caterpillar is the larva stage of a -------- 

     a. grasshopper                    b. cockroach         c. insect                d. mosquito                    e. butterfly

5. The poison which is found in tobacco is called---------

     a. alcohol                  b. cocaine             c. heroine              d. nicotine             e. caffeine 

6.  This type of lens can help to correct ---------------- problem

      imagea. trachoma          b. retina                c. long sight          d. short sight        e. blindness

7.  The duct that lets out urine from the bladder is known as

     a. ureters                            b. urethra             c. fallopian           d. bile duct            e. gullet

8. Disorganized sound is known as--------------

     a. echo                      b. voice                 c. music                d. tune                  e. noise

9. Which metals are the best conductors of heat?

    a. iron and zinc                              b. copper and silver                 c. gold and mercury  

    d. sodium and magnesium   e. calcium and sodium

10. In this figure after magnetization the pole indicated by the letter will    be 

                                          

     a. south pole             b. north pole        c. south-north       d. north-south      e. east

11. The growth of all living things is controlled by a living cell structure called------------

     a. cytoplasm             b. cell membrane  c. vacuole             d. nucleus             e. cell wall

12. The longest bone in the human body is-----------------

     a. humerus                b. femur                c. ulna                  d. radius               e. tarsal

13. 212F  is equivalent to ----------------

      a. 1000C                            b. 2120C               c. 10. 00C             d. 0.010C              e. 10000C

14. A blue litmus paper turns red if and only if---------------

     a. milk is added  b. base is added          c. acid is added     d. water is added  e. saliva is added

15. Which of the following is not a disease?

      a. albinism               b. haemophilia     c. syphilis             d. asthma             e. trachoma

16. A false image which is caused by refraction of light is called--------------

     a. shadow                 b. rainbow            c. prism                d. mirage              e. coin

17. What does letter X stand for in the following scientific process?

   Cell                      X                     Organ                      Organ system                      Organism

      a. bones                    b. body                 c. tissue                d. teeth                  e. blood

 

18. Heat from the sun reaches human beings on earth surface through-------

     a. conduction   b. radiation    c. convection    d. evaporation   e. conduction and radiation

19. Mr. Japheth used a force of 20N to lift a load to a height of 5M. How much work did he do?

      a. 50 joules          b. 200 joules              c. 1000joules        d. 4 joules             e. 100 joules

20. Which of the following is a correct food chain?

     a. Ant                       hen                       human being                  tree leaves

     b. Tree leaves            ant                        hen                                 human being

     c. Human being         tree leaves            hen                                 ant

     d. Tree leaves            ant                        human being                  hen

     e. Ant                        tree leaves            hen                                 human being         

21. Which blood cells have the same functions as that of vitamin nutrients?

     a. white blood cells   b. red blood cells  c. platelets            d. plasma    e. bone marrow

22.A person is advised to use the special drugs which control the power of HIV when the CDis below 

     a. 300                        b. 1500                 c. 400                             d. 1300                 e. 200

23. The interdependence between animals and plants describes itself in

      a. Animals breathe in oxygen and breathe out carbon dioxide

      b. Animals fertilize the soil and plants grow on the soil

      c. Plants giving out oxygen and animals taking in oxygen when breathing 

      d. Animals feeding on plants and plants using manure

      e. Animals using oxygen from plants and plants using carbon dioxide from animals

24. A rat was locked in a small box with a piece of meat inside. After three days, the rat died.         

      The rat died due to lack of ----- a. water and carbon dioxide        b. water and hydrochloric acid

     c. oxygen and water             d. oxygen and carbon dioxide    e. ozone and water

25. From the diagram below, which part represents the iris?

                                  image   

     

26. In an electric circuit the symbol                represents

     a. socket                    b. earth wire                   c. switch               d. bulb        e.   transformer

27. Objects which allow little light through them are called----

     a. transparent           b. translucent       c. opaque              d.  dark                 e. luminous

28. One among the following is  not a characteristic of living things

     a. movement             b. sensitivity         c. hearing              d. reproduction    e.growth

29. Sometimes the pituitary gland is called the ----------- because it controls other organs

     a. fight  flight gland   b. sensitive gland  c.  big gland    d. gonadol gland            e.   master gland

30. An instrument that is used to observe very small living things like germs is called----

     a. microscope            b. thermometer     c. telescope                    d. lens                   e. periscope

31. A person should not sleep in a room with a burning charcoal stove because

     a.   A  person can get burnt           b. fire increases  temperature   c. the body temperature of the room will increase    d. charcoal will produce carbon monoxide which is poisonous

          e. oxygen and carbon monoxide can mix to form ozone

 

 

32.  Scurvy is a deficiency disease caused by lack of-----------

     a. vitamin C              b. iron                  c. vitamin A         d. iodine               e. vitamin D

33. The value of X in the following diagram is------------------

                 

    a. 10kg                       b. 20kg                 c. 40kg                 d. 160kg               e.30kg

34.  A solution of sugar and salt is used as first aid to a patient suffering from--------------

     a. tuberculosis and measles          b. diarrhea  and vomiting   c. stomach ache and headache

     d. meningitis and typhoid   e. malaria and headache    

35. Destruction of forest vegetation usually result in -----------------

     a. good habitat for wild animals  b. serious diseases to animals c. soil erosion and drought

     d. increase of soil fertility             e. increase of mice and grasshoppers 

36. How will you rescue someone who has been trapped in electric power?

a. by pulling him strongly   b. by reporting him to electrical technician     c. by pushing him or her by a dry piece of tree          d. by  pushing him by using legs  e. by pouring water over him

37. A blood vessel which carries blood with large amount of urea to the kidney is ---------------

     a. renal artery           b. renal vein         c. vena cava                   d. aorta       e. capillary

38. The well developed unborn baby is known as ----------------

       a. zygote                 b. embryo             c. pregnancy         d. foetus      e. umbilical cord

39. A machine has a load of 80N pushed by 40N. Find the efficiency if the velocity ratio is 4.

 a. 80%                      b. 50%                  c. 30%                  d. 70%                  e. 140%

40. Chemical digestion of proteins begin in the ---------------

     a. mouth                             b. duodenum        c. ileum                 d. pancreas                     e. stomach

SECTION B: SHORT ANSWERS

41. The two liquids which are commonly used in the thermometers are alcohol and ------------

42. Which method is suitable to be used to separate immiscible liquids like water and oil? --------

43. Matter is made up of very small particles called--------------------

44. If 3Ω, 4Ω and 6Ω are arranged in series, what is the total resistance? -------------------------

45. The part of the brain represented by the letter Y is called-----------------

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 14

PRESIDENT’S OFFICE MINISTRY OF EDUCATION, REGIONAL ADMINISTRATION AND LOCAL GOVERNMENT

STANDARD SEVEN MID TERM EXAMINATIONS- APRIL 2020

TIME : 2:30 HOURS

SCIENCE

INSTRUCTIONS

  1. This Examinations Consists Of 50 Questions
  2. Answer All Questions
  3. Write Your Answers In Capital Letters
  4. Make Your Work Legible

SECTION A.

Choose the correct answer from the Alternatives given

1. Which pair among these is concerned with reproduction in plants and animals correctly?.

  1. Ovary in plants and sperms in animals
  2. Filament in plants and fallopian in animals
  3. Fruits in plants and testis in animals
  4. Flowers in plants and uterus in animals
  5. Seeds in plants and ovary in animals

2.Rice reproduces through

  1. Leaves
  2. Seeds
  3. Roots
  4. Suckers
  5. Branches

3. Caterpillar is one of the stages ofgrowth of a

  1. Bee
  2. Tsetse fly
  3. Jigger
  4. Cockroach
  5. Butterfly

4. Which of the following are characteristic of animals?

  1. They grow, they breath, they eat , they move
  2. They grow, they breath, they sleep, they move
  3. They grow, they breath, they move, they reproduce
  4. They grow, they see, they move, they reproduce
  5. They grow, Speak, they move, they reproduce

5. Which among the following is a mammal

  1. Snail
  2. Duck
  3. Bat
  4. lizard
  5. Frog

6. The following are essentials for health and growth of plants except

  1. Fertilizer from factories
  2. Water
  3. Carbon dioxide air
  4. Light from the sun
  5. Fertile soil

7. Air that is highly required by animals for their survival is

  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Nitrogen
  4. Hydrogen
  5. Carbon monoxide

8.A disease caused by defects of red blood cells is called

  1. Beriberi
  2. Sickle cell
  3. Cancer
  4. Diabetes
  5. Tuberculosis

9.What kind of glass can we use make our images look better?

  1. Convex mirror
  2. Concave mirror
  3. Flat mirror
  4. Convex lens
  5. Concave lens

10.Which part in the digestive system concerned with protein digestion

  1. Mouth
  2. Small intestines
  3. Large intestines
  4. Oesophagus
  5. Stomach

11.What are the diseases caused by malnutrition?

  1. Marasmus, kwashiorkor, tickets
  2. Obesity, diabetes, coughing and dysentery
  3. Marasmus, kwashiorkor, paralysis and yellow fever
  4. Rickets, trachoma and marasmus
  5. Bilharzia, Malaria, tuberculosis and rickets

12.Which of the following nutrients are more suitable to children under five years?

  1. Carbohydrates, water and proteins
  2. Proteins, vitamins and salt
  3. Salt, proteins and water
  4. Vitamins, carbohydrates and water
  5. Carbohydrates, water and salt

13..Which of the following sentences gives a clear meaning of first aid?

  1. An immediate aid rendered to a person before taking him to hospital
  2. An immediate aid rendered to a person after reaching him to hospital
  3. An immediate aid rendered to a person by a health professional
  4. An aid rendered to a person whon has fainted
  5. An aid rendered to a person who has been bitten by a snake

14.What would you do if you happened to see clothes worn by your friend on fire?

  1. Applying him with oil
  2. Putting water on the wounds
  3. Covering him with a heavy blanket or a heavy cloth
  4. Blowing him with oxygen
  5. Undressing him the burnt clothes

15.Why do people living with HIV AIDS need foods with a lot of nutrients?

  1. Their disease is a long term disease
  2. Their life is short so they need enough fats
  3. They frequently feel hungry
  4. They need to strengthen their body immunity
  5. They need to be fat in order to avoid stigma from people

16.Which action among these proves that air occupies space in the environment?

  1. Breathing through the mouth and nose
  2. Air bubbles from a bottle of water immersed in the water
  3. Long time coughing
  4. Moisture passing through the air
  5. Dropping a stone into an overflowing can

17.What is the main step that follows after discovering a problem in scientific investigation?

  1. Starting a deep investigation
  2. Formulating a hypothesis
  3. Preparing a procedure
  4. Preparing a scientific experiment
  5. Collecting information and data

16.How can iron be prevented from rusting?

  1. By applying ash
  2. By washing it using water
  3. By painting it
  4. By covering it with mud
  5. By covering it with sooth

17.Which among the following combinations is pure metal

  1. Chlorine, zinc, diamond and gold
  2. Iron, carbon, nitrogen and oxygen
  3. Oxygen, zinc, sulphur and chlorine
  4. Copper, iron, carbon monoxide and zinc
  5. Gold, zinc, aluminium and silver

18.Clouds falling down nearing the earth surface are known as

  1. Mist
  2. Salt
  3. Hydrogen
  4. Ice
  5. Rain

19.The main groups of living things are:-

  1. Plants and birds
  2. plants and lizards
  3. animals and leaves
  4. plant and animals
  5. animals and bacteria.

20.Which of the following are types of seed, which are self dispersing?

  1. Coconut and cotton
  2. Cowpea and pigeon pea
  3. Cowpea and pawpaw
  4. Mango and guava
  5. Orange and pigeon pea

21. A disease which results from respiratory system problem is

  1. Asthma
  2. severe malaria
  3. fainting
  4. epilepsy
  5. diabetes

22.Family planning methods which are more safe for the health of the mother are

  1. loops and injection
  2. natural methods
  3. injection and pills
  4. pills and condom
  5. condom and injection

23.A person who suffered an electricshock can beassisted by the use of

  1. legs
  2. iron bar
  3. dry wood
  4. hands
  5. wet wood

24.The gas used to extinguish fire is

  1. Hydrogen
  2. carbon dioxide
  3. nitrogen
  4. carbon
  5. Oxygen

25. Which of the following sentences has the correct meaning of AIDS?

  1. Loss of body immunity
  2. high body immunity
  3. absence of body immunity
  4. deficiency of body immunity
  5. ability of body immunity

26.The relationship betweenmagnet and electricity is

  1. The source of magnet is atomic energy
  2. Electricity resist magnetism
  3. Wherever there is magnet, there is electricity
  4. Wherever there is electricity, there is magnetism
  5. Magnetism resist electricity

27. The unit measure of force is

  1. Meter
  2. Kilogram
  3. Joule
  4. Kilometer
  5. Newton

28. What is the meaning of friction?

  1. . A force which produce motion
  2. A force which stops motion
  3. a force which accelerates motion
  4. a force opposite to motion
  5. an incident force

29.Which of the following lists of materials are in the group of complex machines?

  1. padlock, hammer and scissors
  2. wheelbarrow, razor blade and hammer
  3. a razor blade, padlock and a bicycle
  4. a sewing machine, pad Jock and a bicycle
  5. a razor blade, padlock and a wheelbarrow

30.Records of experiments are important because they are used to do the following except

  1. to compare the results of one experiment and others
  2. to give information of the experiment
  3. to be used as reference by other experts
  4. to enable other experiment s to be conducted
  5. to issue unconfirmed reports

31.In order to come up with hypothesis for a scientific experiment there must be

  1. An experiment
  2. some data
  3. report
  4. an apparatus
  5. a problem

32.Blood deficiency is caused by

  1. Decrease of white cells, iron and vitamin
  2. Decrease of vitamin, protein and plasma
  3. Increase of water in the body, decrease of iron and protein
  4. Increase of platelets, iron and vitamin
  5. Decrease of iron, vitamin, and protein.

33.Elements found in the table salt are

  1. potassium and chlorine
  2. sodium and chlorine
  3. potassium and sodium
  4. sodium and sulphur
  5. calcium and magnesium

34. Night blindness is caused by lack of;

  1. vitamin K
  2. vitamin A
  3. vitamin E
  4. vitamin C
  5. vitamin B

35. Matter is made up of many small particles known as

  1. Valency
  2. compound
  3. element
  4. atom
  5. molecule

36. In order for iron to get rust, It requires humidity and;

  1. hydrogen
  2. carbon
  3. neon
  4. oxygen
  5. nitrogen

37.What are the results of oxidation of glucose in the blood?

  1. water, oxygen and heat water,
  2. heat and carbon monoxide energy,
  3. Water and carbon dioxidedew,
  4. heat and carbon dioxide
  5. oxygen, energy and sweat

38.The function of the bile in the digestive system is

  1. to kill germs
  2. to dissolve proteins
  3. to break down fats
  4. dissolve starch
  5. to absorb water

39.Which organs are strengthened by calcium mineral and vitamin

  1. tongue and nose
  2. skin and stomach
  3. bones and teeth
  4. lungs and liver
  5. kidney and bladder

40.When carbon dioxide combines chemically in a plant with water in the presence of light energy it gives

  1. carbon dioxide and water
  2. carbohydrate and oxygen
  3. carbohydrate and heat
  4. carbohydrate and chlorophyll
  5. carbohydrate and carbon hydroxide

41.The action of a human being to faint is a result of absence of blood in the;

  1. Stomach
  2. Kidney
  3. Lungs
  4. Heart
  5. Brain

42. what is the difference between malaria and typhoid?

  1. malaria attacks blood vessels, typhoid attacks nerves
  2. malaria is caused by mosquitoes, typhoid is caused by flies.
  3. malaria is treated in four days while typhoid is treated in seven days
  4. malaria is caused by plasmodium, typhoid is caused by bacteria
  5. malaria is accompanied by head pains, typhoid is accompanied by back ache

43.1n order to prevent new infections of AIDS, people are advised;

  1. To swallow pills and to do physical exercises.
  2. To be faithful and get rid cf unsafe sex.
  3. To prevent touching one ary other and avoiding co-operation with the victims
  4. Not eating together and exchanging clothes with the victims
  5. To be given vaccination of AIDS and TB

44. Which among the followingcauses a plastic bottle to shrink when the air inside it is pulled outside?

  1. Air pressure inside the bottle being bigger than outside the bottle
  2. Air pressure outside the battle is being bigger than inside the bottle
  3. Air pressure outside and inside the bottle being equal
  4. Air pressure inside the bottle being smaller than that pulling the air
  5. Air pressure outside the bottle being equal to the volume of air in the mouth

45. Bending of a ray of light is the result of the light that passes from;

  1. The North pole to the South pole
  2. One medium to another
  3. The North pole to the East
  4. The West to the East
  5. The North pole to the West.

46. (a) State two important necessities for the growth of a plant

(b) Identical twins are a result of… … … … … … … … … …

47. If a pupil can lift a load of a weight of 10 Newton, and carrying it home, distance of 500m, how much work will he do?

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 2

OFISI YA RAIS WIZARA YA ELIMU TAWALA ZA MIKOA NA SERIKALI YA MITAA

MTIHANI WA KUJIPIMA DARASA LA SABA SAYANSI

MUDA : 2:30 

MAELEZO KWA MTAHINIWA

  1. Mtihani huu unamaswali 50
  2. Jibu Maswali Yote
  3. ANDIKA Majibu yako kwa Herufi kubwa
  4. Hakikisha kazi yako inasomeka vyema

SEHEMU A.

 Chagua jibu sahii kutoka yale uliopewa baada ya kila swali.

1.  Aina kuu mbili za mashine ni:

  1. ngumu na laini
  2.  rahisi na tata
  3. za kumenya na kutwanga 
  4. puli na roda
  5. roda na katapila

2. Mojawapo ya njia za kuondoa takamwili katika mwili ni:

  1.  kutema mate 
  2.  kukojoa
  3. kuoga 
  4. kunawa mikono 
  5. kutoa machozi

3. Mbegu ya kike ambayo haijarutubishwa huitwa:

  1.  kondo 
  2.  yai
  3. uterasi 
  4. ovari    
  5. mrija wa falopio

4. Sehemu zinazounda mfumo wa upumuaji katika mwanadamu ni:

  1.  pua, mdomo na tumbo
  2. mapafu, pua na ini
  3. pua, mapafu na masikio 
  4. koromeo, mapafu na kongosho
  5. mapafu, pua na mdomo

5. Usafirishaji wa chakula mwilini hufanywa na: 

  1. moyo     
  2. damu
  3. misuli                                     
  4. mapafu
  5. maji

6.  Mbegu za mimea uhifadhi chakula katika:

  1.  mizizi 
  2. majani      
  3. shina
  4. kotiledoni 
  5. tunda

7. Lipi kati ya mafungu yafuatayo ya vyakula hulinda mwili?

  1.  Samaki na maziwa          
  2.  Ugali na ndizi
  3.  Maharagwe na karanga 
  4.  Mayai na kabichi 
  5.  Matunda na mboga za majani

8. Umuhimu wa asidi ya haidrokloric katika tumbo ni:

  1.  kubadili hali ya besi katika tumbo
  2.  kulainisha mafuta tumboni
  3.  kuongeza uchachu tumboni
  4.  kumengenya vyakula vya sukari tumboni 
  5.  kuua wadudu wanaoingia tumboni na chakula.

9. Viungo vinavyohusika katika kutoa takamwili mwilini ni:

  1.  figo, ini na moyo            
  2.  ini, ngozi na figo 
  3.  mapafu, moyo na figo              
  4.  moyo, figo na ngozi 
  5.  Ngozi, Ini na Moyo

10. Wanawake wajawazito wanashauriwa kula kiwango kikubwa cha vyakula vifuatavyo: 

  1.  Wanga, mafuta na hamirojo
  2.  Mafuta, vitamini na protini
  3.  Protini, vitamini na madini ya chumvichumvi
  4.  Madini ya chumvichumvi na vitamini pekee 
  5. Protini, hamirojo na udongo pekee

11. Ili kujikinga dhidi ya malaria ni muhimu .........

  1.  kumeza mchanganyiko wa madawa
  2.  kutumia dawa za mitishamba
  3.  kutumia vyandarua vilivyowekwa dawa
  4.  kujifunika na blanketi Zito lililowekwa dawa 
  5.  kufanya mazoezi kila mara

12.  Mojawapo ya kazi za misuli katika mwili ni:

  1.  kuwezesha kujongea
  2.  kuruhusu damu kupita 
  3.  kuruhusu maji kupita
  4. kuruhusu hewa kupita 
  5.  kuimarisha mwili

13. Mtu anayetapika na kuharisha anapaswa kupewa:

  1.  asidi, maziwa na maji
  2.  maziwa, besi na sukari 
  3. maji, besi na maziwa
  4. chumvi, sukari na maji 
  5. sukari, asidi na besi

14. Huduma ya kwanza anayopewa mtu aliyezimia ni:

  1.  kumpa hewa ya oksijeni
  2.  kumpa juisi ya nazi mbichi
  3.  kumlaza juu chini na kumbonyeza tumbo
  4.  kumpa maji yaliyochanganywa na glukosi
  5.  kumpa juisi ya malimao, sukari na chumvi

15. UKIMWI husambazwa kwa kupitia:

  1.  kusalimiana kwa kushikana mikono na mgonjwa wa UKIMWI
  2.  kulala chumba kimoja na mgonjwa wa UKIMWI
  3.  kuongea na mwathirika wa UKIMWI 
  4.  kuwekewa damu
  5.  kuosha nguo za mwathirika wa UKIMWI.

16. Ili kuepuka kupata maambukizi mapya ya UKIMWI tunashauriwa:

  1. kumeza dawa na kufanya mazoezi
  2.  kuwa mwaminifu na kuepuka ngono zembe
  3.  kuepuka kushirikiana na waathirika
  4.  kuepuka kula pamoja na kubadilishana nguo na waathirika 
  5.  kupata chanjo ya UKIMWI na Kifua Kikuu.

17.     Mwanga hupinda unapopita kutoka

  1.  Ncha ya Kaskazini kwenda Kusini      
  2.  media moja kwenda nyingine
  3.  Ncha ya Kaskazini kwenda Mashariki 
  4.  Magharibi kwenda Mashariki 
  5.  Kaskazini kwenda Magharibi

18. Chembe ndogo kabisa za maada zinazounda elementi na zinazohusika katika kutengenezz bondi za kikemikali huitwa:

  1.  molekyuli      
  2.  elektroni      
  3.  protoni
  4.  atomi                                     
  5.  nyutroni

19. Msuguano baina ya kifaa cha plastiki kama chana na nywele huzalisha:

  1.  oksijeni         
  2.  chaji za umeme
  3.  sumaku 
  4.  mfereji 
  5.  molekyuli za mafuta

20.  Ipi kati ya alama zifuatazo inawakilisha atomi ya klorini?

  1.  K
  2.  P
  3.  Na
  4.  CI
  5. H

21. Ipi kati ya zifuatazo ni kazi za sumaku?

  1.  Kutengeneza uga sumaku na kunyanyua mizigo
  2.  Kuzalisha umeme na kuunda dira
  3.  Hutumika katika vipaza sauti na hutengeneza uga sumaku
  4.  Kuvuta ncha ya kaskazini na kuzalisha umeme 
  5.  Kuonesha mwelekeo na kuundia spika.

22. Aina kuu mbili za sakiti za umeme ni:

  1. mkondo geu na mnyoofu
  2. sambamba na mfuatano
  3.  mkondo geu na sambamba
  4. mkondo mnyoofu na mkondo geu
  5. mkondo mnyoofu na sambamba

23.  Asidi ikiungana na besi huunda:

  1. chumvi na maji
  2. kaboneti ya sodiamu
  3. chumvi na besi
  4. maji na asidi
  5. chumvi na oksijeni

24.    Sumaku inaweza kuvuta vitu vyenye asili ya: 

  1.  mpira     
  2.  udongo  
  3.  madini  
  4. karatasi 
  5. chuma

25.Je ni sehemu ipi ya jicho ambamo taswira hutengenezwa?

  1. Irisi      
  2.  Lenzi    
  3.  Kano 
  4.  Filim    
  5.  Retina

26.Katika kurunzi, nishati ya umeme inayotoka kwenye betri hubadilishwa na kuwa:

  1.  nishati ya kikemikali  
  2.  nishati ya joto
  3.  nishati ya kimakaniki     
  4.  nishati ya mwanga 
  5.  Nishati ya moto

27.Nini maana ya dhanio katika utafiti wa kisayansi?

  1.  ni wazo tu
  2.  ni utabiri wa matokeo ya kubuni 
  3.  utabiri wa matokeo ya jaribio
  4.  wazo la kina       
  5.  mawazo yaliyojengwa kabla ya utafiti

28. Gesi inayotumiwa na mimea kutengeneza protini ni:

  1.  carbondayoksaidi
  2.  haidrojen
  3.  oksijen
  4.   naitrojen                                         
  5.    gesi asilia

29. Tunaweza kusababisha mmomonyoko wa ardhi kwa kufanya mojawapo ya mambo yafuatayo:

  1. Kukata miti
  2. Kuongeza mbolea kwenye udongo
  3. Kuotesha nyasi 
  4.  Kuweka matuta lavenye maeneo ya mteremko 
  5.  Kupanda miti 

30. Mojawapo ya kazi ya misuli katika mwili ni:

  1.  kuzuia kutokwa damu 
  2.  kuwezesha mwendo
  3.  kutengeneza selihai nyeupe      
  4.  kushikilia meno mahali pake 
  5.  kuiwezesha kunyooka

31. Mionzi ambayo hupinda zaidi mwanga unapopinda ni ile ya . ....

  1.  rangi nyekundu 
  2.  njano 
  3.  bluu iliyoiva 
  4.  bluu      
  5. zambarau

32. Kipi kati ya vifuatavyo hakitumii sumaku?

  1. Kipaza sauti 
  2. Simu ya mezani
  3. Redio
  4.  Simu ya mkono 
  5. Pasi

33. Kipimio cha kazi ni:

  1. kilogramu   
  2. Newton
  3. Tani
  4.  Joule  
  5. Gramu

34. Hatua ya tatu ya utafiti wa kisayansi ni .........

  1. kuchambua data                           
  2. kutafsiri matokeo
  3. kuandaa na kuanza jaribio             
  4. ukusanyaji wa data
  5. kutambua tatizo

35.Nini kitatokea iwapo ncha mbili za KASKAZINI za sumaku zitaletwa pamoja?

  1.  Zitavutana kwa nguvu
  2.  Zitavutana kuelekea upande mmoja
  3.  Zitasukumana
  4.  Hakuna kitakachotokea
  5.   Zitavunjika

36. Dhana ya kuakisiwa kwa mwanga inadhihirika katika moja ya vifaa vifuatavyo: 

  1.  Hadubini 
  2.  Televisheni 
  3.  Saa
  4.  Balbu 
  5.  Miwani

37. Uwepo wa viumbehai, maji na hewa ni sifa ya sayari ipi?

  1.  Zebaki 
  2.  Mihiri 
  3.  Utaridi
  4.  Dunia 
  5. Sarateni

38. Uhuru ana tatizo la meno yanayovunjika na miguu dhaifu. Ni virutubisho gani utamshaufi atumie ili kutatua tatizo lake hili?

  1.  Madini ya chuma           
  2.  Madini ya fosforasi
  3.  Madini ya kasiamu   
  4. Madini joto
  5. Vitamini K

39. Kazi ya uta mgongo katika mfumo wa fahamu wa mwanadamu ni

  1.  Kuongoza matendo ya hiari   
  2.  kuongoza matendo yasiyo ya hiari 
  3.  Kuongoza miondoko ya mwili  
  4.  kudumisha umbo la mwili 
  5.  kupeleka taarifa katika mfumo mkuu wa fahamu.

40. Katika hali ya kawaida, kutu ni matokeo ya mjibizo wa athari za kikemikali kati ya:

  1.  shaba, maji na oksijeni  
  2.  sodiamu, maji na oksijeni
  3.  kalsiamu, maji na oksijeni    
  4.  chuma, oksijeni na maji 
  5.  maji, oksijeni na potasiamu

41. Njia zifuatazo huweza kutumiwa kuhifadhi vyakula na mazao ili visiharibike ISIPOKUWA:

  1.  kuoka  
  2.  kutumia asali
  3.  kukausha    
  4.  kutumia chumvi 
  5. kutumia maji

42. Ugonjwa utokanao na ukosefu wa madini ya chuma kwenye mlo ni:

  1.  matende    
  2.  kwashakoo
  3.  upungufu wa damu    
  4.  Unyafuzi
  5.  beriberi

43. Sehemu tatu kuu zinazounda mfumo wa damu ni:

  1.  ateri, vena na kapilari
  2.  damu, moyo na mapafu
  3.  damu, mishipa ya damu na moyo
  4.  mishipa ya damu, moyo na valvu
  5.  moyo, aota na ateri

44.  Matatizo katika mfumo wa uzazi wa wanawake hutokana na upungufu wa hol zifuatazo 

  1. Pituitari na insulin
  2. Estrojen na projesteron
  3. Thyroksin na pituitari
  4. Estrojen na insulin
  5.  Thairoksin na estrojen

45. Lipi kati ya makundi yafuatayo linawakilisha sifa za viumbe hai?

  1. Kufa, kula na kuona
  2. Kufa, kuzaa na kubadilika rangi 
  3. Kupumua, kuishi na kusikia 
  4. Kupumua, kuzaa na kutembea.
  5. Kujongea, kupumua na kuzaa.

46. Fototropizimu ni kitendo cha mmea kuota kuelekea kwenye:

  1. mwanga 
  2. kani ya mvutano 
  3. maji 
  4. giza
  5. kemikali.

47. Sehemu ya chembe hai inayohusika na kutawala shughuli zote za chembe hai huitwa:

  1. saitoplazimu 
  2. vakuoli
  3. kloroplasti 
  4. kiwambo cha seli
  5. nyukliasi

48. Vyakula vyenye kabohaidreti huwezesha mwili:

  1. kuhimili magonjwa
  2. kuwa na joto
  3. kukua kwa haraka 
  4. kuwa na nguvu 
  5. kuwa mwororo

49. Mabadiliko ya maada yasiyosababisha mabadiliko katika uzito yanajulikana kama :

  1. mabadiliko ya kikemikali 
  2. mabadiliko ya kiumbo 
  3. mabadiliko ya ujazonene
  4. mabadiliko ya hali
  5. mabadiliko ya asili.

50. Mchanganyiko wa gesi mbalimbali kwa pamoja huitwa

  1. oksijeni 
  2. haidrojeni 
  3. hewa 
  4. naitrojeni 
  5. maada.

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD SEVEN EXAM SERIES 1

Download Learning
Hub App

For Call,Sms&WhatsApp: 255769929722 / 255754805256