?> SCIENCE STANDARD THREE EXAMS SERIES
SCIENCE STANDARD THREE EXAMS SERIES

OFFICE OF THE PRESIDENT

REGIONAL GOVERNMENT AND LOCAL GOVERNMENT

STANDARD THREE EXAMINATION SERIES

SCIENCE 

ANNUAL FOR 2022

ANSWER ALL QUESTIONS

 

SECTION A

  1. Answer items (i) to (v) by choosing the correct answer and writing its letter in the space provided.
  1. Why do we bathe every day? ………..
  1. To activities our bodies to fight diseases
  2. To fight bad smell and prevent skin diseases
  3. To look good and smart
  4. To smell nicely and look very attractive
  1. Which of the following foods are rich in proteins? ……..
  1. Beans, bananas, eggs and meat
  2. Meat, beans, fish and eggs
  3. Bananas, beans, eggs and meat
  4. Rice, bananas, beans and eggs
  1. Electrical energy is created by the movement of electrical charges called…..
  1. Atoms
  2. Cells
  3. Echo
  4. Electrons
  1. An instrument used to measure the volume of liquids such as water is called ……..
  1. A thermometer
  2. A measuring cylinder
  3. A barometer
  4. A hygrometer
  1. Heat travels in solids by a process called ……………
  1. Conduction
  2. Convection
  3. Radiation
  4. Transparent
  1. Match the items in LIST A with those in LIST B correctly.

LIST A

  1. Image
  2. Shadow
  3. Translucent materials
  4. Opaque materials
  5. Transparent materials

LIST B

  1. Picture seen in a mirror
  2. Formed when light rays fall on opaque objects
  3. Allow little light to pass through
  4. Air, water and glass
  5. Block all light from passing through
  1. Use the words provided in the box below to answer the questions that follow:

Ice  fangs  envelope light  snake   

email  floating   solar

  1. The ability to remain suspended on water is called ………..
  2. The electronic letter sent through the internet is known as ……..
  3. This animals has teeth called …….

  1. This is a ……….. cooker 

 

 

  1. We can use ………… to reduce swelling on the injured part.

SECTION B

  1. Read the passage below and then answer the questions that follow.

 

A machine is anything that simplifies work. There are two main types of machines; simple machines and complex machines. The best example of a simple machine is a lever. The lever has three main parts; the load, the effort and the fulcrum or pivot. The load is the work to be done while the energy required to do the work is the part of the lever where motion of the machine occurs. The see saw that we use to play at school and at home is a good example of a lever. When playing with the see-saw, the one who sits last is the effort. The point where the see-saw swings is known as the fulcrum. 

 

Questions:

  1. What is a machine? ………………
  2. A lever is an example of a ……………..
  3. The energy required to lift the load is called ………..
  4. The two main groups of machines are …………………
  5. The moving part of a lever is called ……….
  1. Study the diagrams below carefully and answer the questions that follow.
  1.  

 

 

 

 

  1. The insect marked (i) transmits an eye disease called ……..
  2. Name one disease that is transmitted by the insect marked (ii) ……..
  3. The animal marked (iii) transmits a disease called ……….

 

  1. Answer the following questions:

 

  1. Tsetse flies transmit a disease called …………
  2. State one example of a disease we get when we eat food or drink water that is contaminated …….

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD THREE EXAM SERIES 46

MINISTRY OF EDUCATION

MID TERM EXAMS SEPT 2022

STANDARD THREE.

SCIENCE  SUBJECT.

SECTION   A:  CHOOSE THE LETTER OF THE CORRECT ANSWER.

  1.                The first source of heat energy is……………………….

A: Electricity B: sun   C: torch

2.Sitting  nearby  fire  helps us  protect our  bodies against……………………………

               A: heat       B: light      C: cold                                                                                                                            3.There are……………………. states of matter.

A) 2                B) 3          C) 4.

 4.The  action  of exchanging  news  information  and message  among  people  through  different  ways/media  is called………………

A:T transportation    B: communication   C: radio      

5. Sound   is caused by ……………………..

A: waves     B:   vibration      C: throat

6. Questioning of anything that is not yet known by using different way is 

  (A) Investigation (B) Dangerous (C) Objects.

7. Which of the following is a type of state?

(A)Liquid (B) Mouth (C) Light

8. An insect that spreads malaria is called --------------------

A: Mosquito B: Flies C

9. Living things multiply by ---------------

A: Movement B: Giving birth C: Crying 

10. One of the characteristics of living thing is ------------------------

A: Playing B: Growth C Hiding 

 

 

SECTION B

MATCH THE ITEMS IN PART “A” AND “B” AND WRITE THE CORRECT LETTER OF MATCHING ITEM FROM PART “B”

NO,

PART A

PART B

11

Echo

  1.              Some poisonous insects

12

Bees and Centipedes

  1.               The first source of light and heat energy

13

Sound

  1.               Vibration of things

14

Sun

  1.              Modern tools for communication

15

Phone and Television 

  1.               Is a reflected sound

 

SECTION “C

WRITE “TRUE” OR “FALSE”

16. Sun is not the first source of heat and energy………………………..

17. Had substances, liquid and gaseous are the three main types of state……………………………

18. Centipedes, Bees and wasps are not dangerous insects……………………………………………….

19. Mosquitoes transmit Malaria ………………………..

20. There are two types of energy …………………………

 

SECTION D

FILL IN THE BLANKS

21. Objects picture is called …………………………….

22. ………………………………………..is a collection of all things that surrounds us

23. Organ used to smell is …………………………………………

24. The original source of light energy is …………………………………..

25. The action of an organism moving from point A to point B is called ………………………………………..

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD THREE EXAM SERIES 42

MINISTRY OF EDUCATION

TERMINAL EXAMINATION JULY 2022

STANDARD THREE.

SCIENCE SUBJECT.

SECTION   A:  CHOOSE THE LETTER OF THE CORRECT ANSWER.

  1. The first source of heat energy is……………………….

A: Electricity B: sun   C: torch

2.Sitting  nearby  fire  helps us  protect our  bodies against……………………………

               A: heat       B: light      C: cold                                                                                                                            3.There are……………………. states of matter.

               A) 2                B) 3  C) 4.

 4.The  action  of exchanging  news  information  and message  among  people  through  different  ways/media  is called………………

            A:T transportation    B: communication   C: radio      

5. Sound   is caused by ……………………..

                A: waves     B:   vibration      C: throat

6. Questioning of anything that is not yet known by using different way is 

  (A) Investigation (B) Dangerous (C) Objects.

7. Which of the following is a type of state?

         (A)Liquid (B) Mouth (C) Light

8. An insect that spreads malaria is called --------------------

A: Mosquito B: Flies C

9. Living things multiply by ---------------

A: Movement B: Giving birth C: Crying 

10. One of the characteristics of living thing is ------------------------

A: Playing B: Growth C Hiding 

 

 

SECTION B

MATCH THE ITEMS IN PART “A” AND “B” AND WRITE THE CORRECT LETTER OF MATCHING ITEM FROM PART “B”

NO,

PART A

PART B

11

Echo

  1. Some poisonous insects

12

Bees and Centipedes

  1. The first source of light and heat energy

13

Sound

  1. Vibration of things

14

Sun

  1. Modern tools for communication

15

Phone and Television 

  1. Is a reflected sound

 

SECTION “C

WRITE “TRUE” OR “FALSE”

16. Sun is not the first source of heat and energy………………………..

17. Had substances, liquid and gaseous are the three main types of state……………………………

18. Centipedes,Bees and wasps are not dangerous insects……………………………………………….

19. Mosquitoes transmit Malaria ………………………..

20. There are two types of energy …………………………

 

SECTION D

FILL IN THE BLANKS

21. Objects picture is called …………………………….

22. ………………………………………..is a collection of all things that surrounds us

23. Organ used to smell is …………………………………………

24. The original source of light energy is …………………………………..

25. The action of an organism moving from point A to point B is called ………………………………………..


 


MARKING SCHEME.SCIENCE. STD III. JULY 2022.


 

1. B

2. C

3. B

4. B

5. B

6. A

7. A

8. A

9. B

10. B

11. E

12. A

 

 

13. C

14. B

15. D

16. FALSE

17. TRUE

18. FALSE

19. TRUE

20. FALSE

21. IMAGE

22. ENVIRONMENT.

23. NORSE

24. SUN

25. MOVEMENT


 

 

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD THREE EXAM SERIES 36

THE PRESIDENT’S OFFICE.

MID TERM EXAMINATIONS – MARCH

SCIENCE  AND TECKNOLOGY STD 3

SECTION A. MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Choose the correct answers from the alternatives given

  1. Which list of food contains food rich in protein………………A.egg, meat, fish  B meat, rice milk mangoes C. vegetable groundnuts fruit.
  2. Pulling our iron nail from piece of wood is possible when……………is used A hummer B an axe C an opener.
  3. Which of the following is not found in the first aid kit A cotton wool  B bandage C spoon D pair of scissor
  4. The greatest nature sources of energy on earth is A. electricity B. touch C. sun D. moon
  5. The following device is a modern way of communication A. horn B. smart phone C. drum
  6. To change water into ice you would ………………………………………….it A. heart B.cool C. bend D. rats
  7. The instruction that is used to measure volume of liquid is called………………………………………………..A. bean balanced B. spring balance C. measuring cylinder D. bucket
  8. A dark image which is formed by an opaque object after blocking light is called…………………………………………………… A. shadow B. picture C. work
  9. I want to send a message to my friend in America what is the best soft were I can use to send it A. E-mail B. spread sheet C.telephone
  10. Everything that has definite volume but no definite shape is A. Liquid B. gases C. Solid

FILL IN THE GAPS IN THE FOLLOWING QUESTIONS

  1. Juma told his father that he felt cold. Identify the organ of the body that sensed the cold…..
  2. When the food enters the mouth, it is chewed with teeth and mixed with ……………….inorder to soften…………
  3. We clean our mouth to remove………………………smell
  4. Living things increase by……………………….
  5. The reflected sound is called…………………………….

 

WRITE TRUE OR FALSE

  1. Protein food helps in building our bodies…………………………….
  2. The special part of the gut that keeps waste from coming out is called colon……………….
  3. When we warm our body near fire, the heat reaches us through the smoke…………………..
  4. There are two types of  machines………………………………
  5. The sun is an instrument used to measure time…………………………

 

Write the names of the following tools

21.

………………………………………………………………………………

22.

…………………………………………………………………………………

The diagram below shows part of alimentary canal of human being. Study it and name parts A, B and C follows;

23. A…………………………………………………………………………..

24. B………………………………………………………………………….

25. C………………………………………………………………………………….

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD THREE EXAM SERIES 25

THE PRESIDENT’S OFFICE

MINISTRY OF EDUCATION, REGIONAL ADMINISTRATION AND LOCAL GOVERNMENT

PRIMARY EXAMINATION SERIES

MID TERM EXAMINATIONS- MARCH 2021

SCIENCE AND TECHNOLOGY- STANDARD THREE

CURRENT RECOMMENDED FORMAT

TIME 1:30 HRS                                                            MARCH 2021

NAME…………………………...                                  SCHOOL………………………...

INSTRUCTION

  1. This paper consists of Sections A and B with five questions
  2. Each question has five sub-items which carry a total of 50 marks
  3. Answer all questions in all sections as per instructions given
  4. Use blue or black pen for writing and a pencil for drawing.

Choose the correct answer from the alternatives given below;

(i) Which of the following is not a living thing?

  1. Trees
  2. Cow
  3. Dog
  4. Table.

(ii) Which part of the body is used to sense heat/temperature?

  1. Tongue
  2. Skin
  3. Ear
  4. Lung

(iii) Which body organ is used to sense smell in our body

  1. Nose
  2. Tongue
  3. Skin
  4. Eyes

(iv) Which of the following organism is not dangerous

  1. Bee
  2. Scorpion
  3. Grasshopper
  4. Centipede

(v) The main source of light energy is

  1. Sun
  2. Moon
  3. Torch
  4. Fire

2. Match the item in list A with the description in list B and write the answer in the space provided.

LIST A

LIST B

  1. Sound
  2. Sun
  3. Drum, bell
  4. Echo
  5. Fire.
  1. Main source of light and heat
  2. The act of bouncing back of light rays
  3. The sound that is reflected back when it meets a solid object
  4. Vibrations
  5. Source of sound energy
  6. Solid liquid and gases
  7. Give heat and light

 

3.Use the words in the box to complete the sentences below;


 

SUBMARINE, FRICTION, SOLID, MATTER, TEMPERATURE

  


  1. A vessel used in water for transport
  2. Force that prevents two bodies from moving against each other
  3. Has mass and occupies space
  4. A state of matter in which particles are closest to each other
  5. A measure of hotness or coldness of a body
  6. Read the passage below and answer questions that follow;

Communication is the passing of information from one person to another. Information is passed from one person to another by use of various media. We have traditional methods such as use of flutes, use of drums, and bells. We also have modern method of communication which include use of phones, computers and television. There are advantages of using modern communication methods, for example, you can reach many people in short time. They can also keep photos of various events. Mobile phones also help in sending and receiving money, and also taking photos.

  1. What is communication according to the passage?
  2. Mention two traditional ways of communication
  3. Mention two modern ways of communication
  4. What are advantages of modern communication compared to traditional
  5. Give two advantages of the smartphone

5. Study the pictures below and answer questions that follow

image

image

  1. Give the name of each of organism shown above?
  2. Which among the two organisms is dangerous to us?
  3. Give two benefits of organism A
  4. What harm can organism B cause?
  5. Where does organism A live
  6. Where are you likely to find organism B?

LEARNINGHUBTZ.CO.TZSCIENCE STANDARD THREE EXAM SERIES 11

Download Learning
Hub App

For Call,Sms&WhatsApp: 255769929722 / 255754805256